Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Možnosťou, ako môže mestská časť regulovať výstavbu vo svojom území, je územný plán zóny.
Kým územný plán obce je schvaľovaný na úrovni mesta Bratislavy, a teda nemusí vždy vyhovovať našim predstavám, územný plán zóny si schvaľujeme sami, čo nám dáva väčšie možnosti. Výhodou územného plánu zóny je zároveň jeho väčšia podrobnosť v porovnaní s územným plánom obce, čo nám umožňuje lepšie zadefinovať, kde sa ešte stavať môže, a kde už nie. Územný plán obce totiž pri svojej všeobecnosti môže byť developermi rôzne ohýbaný, a preto sa im zmestí bytovka aj do už zaplnených území, ako sa to stalo na Hagarovej alebo Černockého.

Veríme, že práve územným plánom zóny, ktorý dosiaľ Rača nemá, budeme môcť takýmto projektom zabrániť aspoň v budúcnosti. Našou prioritou pri zostavovaní rozpočtu na r. 2014 preto bude, aby boli rozpočtované prostriedky aj na územný plán zóny, minimálne v rozsahu územia Krasňan a Rendezu, v ideálnom prípade aj vybraných častí centrálnej Rače. Z politického hľadiska to možno nie je šťastná investícia, keďže jej výsledky nebudú tak zreteľné a voľným okom odhaliteľné, ako keby sme opravili ďalšiu školu, cestu alebo ihrisko. Veríme však, že minimálne z dlhodobého hľadiska si to občania všimnú a ocenia.

Rozpočet obce pravdaže nie je jediným nástrojom na financovanie územného plánu zóny. Ten je možné financovať aj zo súkromných zdrojov, hoci, povedzme si úprimne, financovanie developermi je potrebné starostlivo kontrolovať. V každom prípade je však možné uchádzať sa o poskytnutie dotácie v zmysle zákona č. 226/2011 Z. z. o poskytovaní dotácií na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie obcí, z ktorých môže byť pokrytých až 80 % oprávnených výdavkov. Hoci na poskytnutie dotácie nie je právny nárok, mali by sme sa o ňu v budúcom roku aspoň pokúsiť. Máme na to čas do 28. februára.

Ing. Miloslav Jošt
poslanec a predseda finančnej komisie MZ





10 komentárov:

  1. kazdy nadava na developerske projekty, ale ked niekto napise navrh konkretnych krokov ako tomu zabranit, tak ani koment. Asi to bude tym, ze vacsina sa dokaze vyjadrovat k jednoduchym temam, ale akonahle ide o nieco konkretne, specificke, ludia ani nechapu o com sa pise. Smutne a este raz smutne...to je jeden z dovodov, preco aj tato krajina tak vyzera ako vyzera. Ja dakujem za clanok p. Jost, skoda, ze nie je obsirnejsi, nech sa dozvieme viac, ale verim, ze napisete aj ci sa nieco pohlo v tomto smere.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S územnými plánmi zóny to bude na dlhé trate, v rozpočte na r. 2014 sa nám podarilo na tento účel vyčleniť 60 000 eur. Miestny úrad sme ešte na jeseň minulého roka upozornili na možnosť získania dotácie na tento účel, reakcia stavebného úradu však bola, že v 2014 sa o dotáciu žiadať nestihne... Verím, že 60 000 eur bude dostatočných aspoň na rozbehnutie procesu, prioritou na začiatok sú Rendez a Krasňany. Budeme proces sledovať a intenzívne sa pripomínať miestnemu úradu, aby sa na to "nezabudlo".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vedenie stavebného úradu, ktorý už na konci roku 2013 vie, že o dotáciu na územné plány zón sa v roku 2014 nestihne žiadať, treba vymeniť, nič iné nepomôže.

    Starosta bude mať v roku 2014 plné ruky práce so znovuzvolením, čo by sa staral o nejaké územné plány zón? Je s nimi len oštara, odozva u voličov minimálna, a hlavne výrazne zužujú manévrovací priestor pre podporu pochybných developerských zámerov v Rači.

    Riešením je výmena starostu Pilinského a spolu s ním aj výmena vedúcej územného plánovania a stavebného poriadku Ing. arch. Virsíkovej.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V roku 2009 som poslal pripomienku k návrhu zmien a doplnkov územného plánu HM SR Bratislavy, Zmeny a doplnky 02

    najmä k časti B. 11:
    Pristupoval som k tomu z hľadiska ochrany krajiny a žiadal som
    "Do doplnkov a zmien územného plánu 02 premietnuť ustanovenia Európskeho dohovoru o krajine.
    Z hľadiska tvorby krajiny na miestnej úrovni považujem za podstatné a neodkladné spracovanie územných plánov zón a stanovenie regulatívov intenzity využitia území. Zdá sa, že bez takejto podrobnejšej územnoplánovacej dokumentácie sa ciele dohovoru o krajine nedajú reálne v praxi dosiahnuť.

    Tým, že prakticky nikto nevníma tento dohovor ako ochranu bežnej krajiny dochádza pri každodennej rozhodovacej činnosti k situáciám, kde sa hazarduje s bežnými hodnotami krajiny. V súvislosti s rozhodovaním o návrhu na vydanie územného rozhodnutia (MČ Bratislava - Rača, SÚ-8421/420/2009/PR, dá sa pozrieť na www.raca.sk) − pozemok medzi Hagarovou 17 -19 − bol informovaný architektkou v MČ Rača pani Virsíkovou, že nemôže zaobstarať územné plány zón, hoci má na to v rozpočte prostriedky, lebo jej v tom bránia ustanovenia stavebného zákona (?).

    Účastníci konania − občania bývajúci v tejto lokalite sa pochopiteľne mobilizujú proti zahusťovaniu výstavby na plochách vnútrosídliskovej zelene a dali k spomínanému návrhu vyše sto pripomienok. Podobne sa k tomu vyjadrili aj ich volení zástupcovia pri rokovaní zastupiteľstva MČ. Je prekvapujúce, že neexistuje − v rámci fungovania stavebných úradov alebo prípravy územného plánu transparentný mechanizmus, aby sa takéto hromadné prejavy názoru zo strany obyvateľov, ktorí bývajú v danej lokalite, preniesli do podrobnejšej územno-plánovacej dokumentácie. Magistrát totiž v tejto veci dal pozitívne záväzné stanovisko podľa údajov územného plánu, ktorý na tomto stabilizovanom obytnom území nič nerozlišuje a nikoho ani nenapadne, aby chránil hájik, ktorý medzi obytnými domami má jasnú ekostabilizačnú funkciu.

    Konkrétne navrhujem, aby sa pre zamedzenie zhoršovania životného prostredia zvyšovaním hustoty obyvateľstva, poškodzovaním architektúry obytného súboru, krajiny a odstraňovaním zelene zahrnula do ÚPD − kým nebudú spracované ÚPZ rôznych stabilizovaných obytných území s viacpodlažnou zástavbou −
    zaviedli primerané regulačné opatrenia na ochranu vytvoreného prírodného prostredia v stabilizovaných obytných územiach s viacpodlažnou zástavbou. Príslušné orgány musia každý prípadný zásah do tohto prostredia konzultovať s ľuďmi, ktorí v danej lokalite žijú."

    Pripomienku prijali a niečo tam do ZaD2 o ochrane krajiny uviedli, ale veľmi okrajovo. Zdá sa, že nikomu podrobné územné plánovanie veľmi nevyhovuje, obmedzuje priestor pre rôzne ovplyvňovanie, keď to nechcem nazvať inak.

    Neskoršie som oslovil všetkých členov Komisie výstavby, územného rozvoja, dopravy, živ. prostredia a ver. poriadku a kontrolóra Mestskej časti Bratislava-Rača, aby neostávali nečinní a o.i. ujali sa veci regulácie výstavby v Rači. Od pána Hargaša som dostal vyhýbavú a zamietavú odpoveď. Nakoniec sme túto požiadavku dali do petície proti výstavbe na Hagarovej a Mestské zastupiteľstvo odporučilo Rači, aby obstarala UPZ Krasňan.

    Celé tie roky nečinnosti a váhania sa prejavujú v zhoršovaní situácie s výstavbou v Rači a poškodzovaní krajiny.
    Odkladať obstaranie ÚPZ je neprípustné.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý večer, pán Figusch,
    ďakujem za cenný komentár a zároveň Vám ponúkam možnosť publikovať ho ako samostatný článok na http://obcan.racan.sk prípadne na stránke http://viliam-figusch.racan.sk, ak prejavíte záujem o jej zriadenie

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Súčasný starosta musí byť vymenený, za osobu, ktorá bude jednoznačne vnímavejšia k názorom občana/ov, bude reagovať na jeho potreby a hájiť jeho záujmy. Pokial tam zvolíme dalšiu prodeveloperskú osobu, nemá význam sa pretekať v blogovaní.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý deň,
    viete ono sú vždy na všetko dve strany, čo sa týka komentov podobného rangu, komentujú a píšu len tí, čo sú proti. Tí, čo sú za alebo im to nevadí, väčšinou nemajú čas obhajovať v komentoch, robia niečo zmysluplnejšie pre seba, spoločnosť. Prosím, neberte to ako urážku.
    Všetko sú to politické záujmy, máloktorá zo strán chce z toho vydobiť prostredie pre suseda, kamaráta, svokru...
    Tak prosím nevykladajme energiu na hádanie sa, ale tvorme a podávajme riešenia na stôl ako celkové elaboráty, nie ako podnety a sťažnosti.
    Príjemný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mam pocit, ze prave teraz neslo ani tak o kritiku, ale skor o navrh riesenia...cize odkaz znie nasim zvolenym...chceme Uzemne plany zon a to co najskor!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. 아래 표는 면허를 신청한 펜실베니아 카지노를 보여줍니다. 그들의 예상 기술 노하우 파트너와 온라인 육상 베팅 라이센스가 더 있는지 여부를 확인할 수 있습니다. 앞서 언급한 라이센스에 대한 터무니없는 액수는 온라인 카지노 게임이 PA에서 출시되는 데 시간이 xn--o80b910a26eepc81il5g.co 오래 걸리는 이유에 영향을 미쳤을 가능성이 높습니다.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Use them for your favourite video games, such as roulette, and have the chance to win real money. This is why it is worth visiting our site multiple 카지노 사이트 of} instances to benefit of|benefit from|reap the benefits of} your most well-liked offer. Their online roulette recreation is actually a simplified version with simply 3 wager options, paying a lot as} 14x per win. You can also participate in “match betting”, which permits gamers to wager across lots of of eSports tournaments.

    OdpovedaťOdstrániť